Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΟΕ των ευχολογίων σε δήθεν κόντρα με τον αλαζόνα υπουργό



Σε πλήρη συμπόρευση με τις επιταγές των διεθνών τοκογλύφων, η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ήδη εξαθλιωμένη δημόσια εκπαίδευση. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις του Φίλη σχετικά με τα ολοήμερα, τη μείωση των ωρών εργασίας και την εισαγωγή ειδικοτήτων στον πρωινό κύκλο, όχι μόνο υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και δημιουργούν ένα λογιστικό πλεόνασμα δασκάλων (ΠΕ70).

Οι συνέπειες των αλλαγών δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές την τρέχουσα σχολική χρονιά και πολλοί θα είναι αυτοί, που, κοντόφθαλμα σκεπτόμενοι, θα βολευτούν για φέτος, εφησυχασμένοι ότι με κάποιον τρόπο, έντιμο ή ανέντιμο, θα «βολευτούν» και στο μέλλον.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και φαίνεται ξεκάθαρα από όσα ανερυθρίαστα δήλωσε σε πρόσφατη συνάντησή με τη ΔΟΕ ο πολύς υπουργός. Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ανέφερε ότι:  «υπάρχουν δάσκαλοι που περισσεύουν», «υπήρχε σπατάλη πιστώσεων πέρυσι. Έγινε πάρτι», «υπάρχει πληθώρα οργανικών θέσεων ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», «η εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους εκπαιδευτικούς», «του χρόνου μπορούμε να  μαζέψουμε κι άλλο τα πράγματα», «οι οργανικές θέσεις είναι πολλές, έχουν δοθεί ρουσφετολογικά, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές», ενώ για τις οργανικές θέσεις των ειδικοτήτων ανέφερε ότι θα δοθούν στις διευθύνσεις κι ότι αν κάποιοι «περισσεύουν» θα τίθενται σταδιακά στη διάθεση της Περιφέρειας. (ανακοίνωση της ΔΟΕ, αρ 782/19-9-2016)

Για όλα αυτά η ΔΟΕ αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις, ενισχύοντας στην ουσία την αλαζονεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που, δικαίως μάλλον, θεωρεί ότι «παίζει χωρίς αντίπαλο».

Παρόμοια είναι η στάση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου και στο θέμα της προσμέτρησης της ώρας σίτισης των μαθητών στα Ολοήμερα, η οποία χρεώνεται μόνο σε έναν εκπαιδευτικό άσχετα με το πόσοι παρέχουν το συγκεκριμένο διδακτικό – παιδαγωγικό έργο. Πέραν του γεγονότος των άθλιων συνθηκών σίτισης και επικίνδυνων για την υγεία των μικρών παιδιών, με το οποίο ούτε καν ασχολούνται, το μόνο που βρήκε να πει η «μαχητική» κατά τα λοιπά ομοσπονδία, ήταν να παροτρύνει τους Συλλόγους Διδασκόντων «να χρεώσουν την ώρα σίτισης στο ωράριο», χωρίς να εξηγεί πως θα γίνει αυτό.

Αυτοκαταργούνται οι κύριοι της ΔΟΕ, αν πιστεύουν ότι ο ρόλος τους εξαντλείται σε ευχολόγια, διαπιστώσεις και ενίοτε κάποια καταγγελτική ανακοίνωση. Η στάση τους βέβαια είναι απολύτως κατανοητή, αφού οι βολεμένοι εργατοπατέρες ελάχιστα ενδιαφέρονται για την καθημερινότητα του σχολείου, ενώ σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν τις οδηγίες των κομματικών τους ινστρουχτόρων.


Το Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών, μακριά απ’ τα κομματικά μαγαζάκια και με μόνο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών και των εκπαιδευτικών προτείνει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη, τόσο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όσο και για το ωράριο του Ολοημέρου και τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου